Nascholing zorgprofessionals

Nascholing “niet traditionele” gezinsvormen
Voor alle professionals die met deze wensouders of ouders te maken krijgen, denk hierbij aan:

 • Verloskundigen
 • Kraamverzorgenden
 • Verpleegkundigen
 • Verzorgenden
 • Artsen (denk aan gynaecologen en huisartsen)
 • Praktijkondersteuners
 • Doula’s
 • Uitvaartleiders
 • Hospice medewerkers
 • Docenten
 • Consultatie-bureau artsen en verpleegkundigen

Verloskundigen (KNOV) en kraamverzorgenden (KCKZ) krijgen hier 2 nascholings- accreditatie-punten voor, deze nascholing staat vermeld in de nascholingsagenda op PE-online.
De andere beroepsgroepen op aanvraag, de nascholingen kunnen ook in huis worden gegeven en aangepast aan de doelgroep.

Omschrijving:

Er ontstaan steeds meer gezinnen in een niet traditionele constructie, denk hierbij bijvoorbeeld aan een lesbisch stel dat een kind krijgt dankzij een donor, een homostel dat een co-ouderschap aangaat met een single vrouw, een vrouw die als draagmoeder een kindje ter wereld brengt voor een heterostel met vruchtbaarheidsproblemen of voor een homostel. En zo zijn er nog vele andere mogelijkheden, dit zijn slechts een paar voorbeelden.
Het is goed om als zorgprofessional meer te weten over deze gezinsconstructies, waar lopen deze mensen tegenaan, welke problematiek kan er spelen, hoe kun je hier als zorgprofessional goed mee omgaan?
Wat is van belang om te vragen en hoe stel je die vraag dan het beste? In deze nascholing wordt er informatie gegeven over de diverse gezinsconstructies.

Aan de hand van praktijkvoorbeelden en anekdotes zullen er veel tips worden gegeven. Deelnemers zullen na deze nascholing beter beslagen ten ijs komen, betere vragen stellen, en zich bewuster zijn van dingen die in deze constructies anders zijn dan in ‘traditionele’ gezinnen.
Het zal voor de (wens)ouders in deze ‘nieuwe’ gezinnen fijn zijn als ze merken dat de zorgprofessional al kennis van zaken heeft over hun gezinsconstructie, en als deze persoon op een goeie manier met hen communiceert.

De docent
De nascholing wordt gegeven door kinderwenscoach Sara Coster. Zij begeleidt in haar praktijk mensen die homo, lesbisch, bi-seksueel of single zijn en een kinderwens hebben. Zij geeft individuele begeleiding, workshops, lezingen, gastcolleges en informatie-bijeenkomsten over niet-traditionele gezinsvormen. Ze is ook veel in de media over dit onderwerp.

Sara Coster heeft een tweedegraads lesbevoegdheid gezondheidskunde (HBO lerarenopleiding), een tweejarige psychologie opleiding (volksuniversiteit, HBO niveau) en is naast haar werk als kinderwenscoach ook bestuurslid bij Meer dan Gewenst (de Nederlandse stichting voor roze ouderschap) en staat ingeschreven in het Durf register (Dutch Rainbowfamily professionals).

Meer informatie over Sara Coster vind je via de linkjes hieronder:
Kinderwenscoach
Haar persoonlijke ervaringsverhaal
Haar boek De Wens en de Vaders

Je kunt de nascholing individueel volgen (nu ook online).
Wil je deze nascholing in je eigen stad/regio, of in je eigen praktijk/ziekenhuis, mail me voor meer informatie of om een nascholingscursus intern aan te vragen.
Ook die nascholingen kunnen nu desgewenst online gepland worden.

De nascholingen staan ook vermeld in de nascholingsagenda op pe-online. (Op dit moment staat er geen gepland, mail me om op de hoogte gehouden te worden van nieuwe data!)

Reacties zijn gesloten.